Arkiv till Dag(lig) blogg

När vårkänslorna spirar (30 april)

Det är bara timmar kvar tills vi kan tända årets valborgsmässoeldar och hälsa våren välkommen åter. Men innan vi knäpper dunjackan, värmer upp stämbanden och brister ut i ’Längtan till landet’ (efter bästa förmåga), erbjuder vi en kort reflektion över årets första kvartalsrapporter. Mottagandet – definierat som börsindex – har varit förhållandevis välvilligt. Börsindex är upp drygt 2,5 procent sen rapportperioden inleddes. Ännu finns visserligen områden som bekymrar och besviker – främst kring gruvindustrin och allt som har kopplingar till den ryska marknaden. Dock; konjunkturbilden må fortfarande vara aningen suddig, men den klarnar allt mer. Och benägenheten att se glaset som halvfullt, snarare än halvtomt, har definitivt ökat! På så vis kan vi exempelvis jubla över (=kursuppgång på ca 10 procent) att Electrolux rörelsemarginal i kvartalet blev 2,9%. Visserligen fortfarande mycket långt från målsättningen om 6%, men med betryggande marginal ner till befarade nivåer. Än mer upplyftande var det faktum att försäljningen i Europa faktiskt började växa. Även på andra håll hördes försiktigt positiva signaler från det tidigare så tröstlösa mörkret i (södra) Europa. Och sektorer som brukar ligga tidigt i konjunkturen bidrar definitivt till vårkänslorna (exempelvis fordonsindustrin har imponerat). Därtill får vi lägga uppköpsvågen – som vi återkommit till här på bloggen ett par gånger tidigare. I förra veckan kom ännu en propå riktad mot läkemedelsbolaget Meda, och under helgen kom även information om att läkemedelsjätten AstraZeneca uppvaktas av amerikanska branschkollegan Pfizer… SÅ eldar man på en brasa!! Glad Valborg!!

Ylwa Häggström, förvaltare DNB Sverigefond

Vart är vi på väg? (29 april)

Igår rapporterade SJ en kvartalsförlust på 100 miljoner kronor. SJ har gått från att vara en av Sveriges kronjuveler till en till synes outsinlig källa till skämt för landets alla ståuppare. Ett av bolagets problem har varit ägarens höga avkastningskrav, men på gårdagens stämma sänktes kravet från 10 till 7% och kanske kan vi se mindre kostnadspress och bättre service framöver. Tågtransporter är en viktig del i omställningen till ett klimatsmartare samhälle och tågresan Stockholm-Göteborg har 15000 gånger mindre koldioxidutsläpp än motsvarande flygresa (källa: SJ). I Japan har man länge kört med höghastighetståget Shinkansen. Sträckan Osaka-Tokyo sköts av Central Japan Railway, ett bolag vi investerat mycket i för våra globalfonder och bolaget rapporterade förra veckan ett ökat resultat med växande resenärsvolym. CJRs stora framtidsprojekt (som verkar hålla budget!) är det elektro-magnetiska Maglevtåget som har testats i hastigheter upp till 500 km/h och beräknas köras i kommersiell trafik 2027. Man skulle troligen kunna öppna mycket tidigare men man har bestämt att lägga stora delar av spåret 40m under jord. En maglevtågresa på sträckan Stockholm C – Oslo S skulle ta runt en timme och därmed inte bara spara koldioxidutsläpp utan också väldigt mycket tid jämfört med dagens 2,5-3 timmar med tåg-flyg-tåg och sega säkerhetskontroller. Hur mycket koldioxid som sparas beror naturligtvis på hur ren energi man har i sladdarna och med Skandinaviens relativt rena energimix skulle besparingarna bli stora.

Pär Löfving, hållbarhetsanalytiker

Det blev inte väntade 7,3%! (16 april)

Men väl 7,4%! Kinas BNP-tillväxt under årets inledande kvartal slog förväntningarna och fortsätter att pricka nästan exakt på decimalen ledningens mål. Uppgiften verkar i förstone vara för bra för att vara sann. Samtidigt kan noteras att den underliggande statistiken är i linje med många oberoende observationer. För det första pågår en inbromsning. Tillväxten var klart lägre mätt som kvartal över kvartal uppräknat till årstakt, eller 5,7%. Sverige hade faktiskt högre tillväxt under det fjärde kvartalet räknat på samma sätt! För det andra kyldes bostadsmarknaden ner, vilket är i linje med viljan att hålla tillbaka spekulation. Flertalet bedömare menar att just bostadsmarknaden utgör den största risken. Svaga uppgifter över försäljningen av och antalet påbörjade bostäder kan tolkas som att nedgången är väl snabb och förmodligen svår att kontrollera. För det tredje dämpades den tunga industrin medan detaljhandelns försäljning utvecklades i positiv riktning. Båda är helt i linje med ambitionen att äntligen göra något åt den dåliga luftkvaliteten och att successivt växla från hejdlös tillväxt av den tunga industrin till en mer konsumtionsinriktad ekonomi. Slutsats: ”so far so good”!

Vad kostar det sociala skyddsnätet (15 april)

Idag publicerade SCB jämförande statistik över 32 europeiska länders sociala skyddsnät under perioden 2007 - 2011 – ersättningar för pensioner, arbetslöshet, sjukvård, barnomsorg m m i % av BNP. Störst utgifter slutåret hade Danmark, Frankrike och Nederländerna. Därefter kommer en klunga bestående av Grekland, Finland, Sverige, Italien, Irland, Österrike och Tyskland. I botten med lite drygt hälften så mycket som de tre mest spendersamma återfinns utöver Malta idel forna kommunistländer som Baltikum, Rumänien, Bulgarien, Slovakien och Polen. Vi kan göra följande iakttagelser. För det första har utgifterna allmänt stigit under perioden. 2007 var högkonjunkturens sista år före den globala finanskrisen. Ännu 2011 steg exempelvis arbetslösheten i flera länder. För det andra betyder således inte en hög andel nödvändigtvis överlägsna ersättningssystem. Det kan vara dålig konjunktur. Sverige knep exempelvis bronset vårt bottenår 2009, innan vår rätt kraftfulla återhämtning kom igång. För det tredje undras om det är arvet från kommunisttiden med typiskt enorma ofta dolda inkomstskillnader eller nuvarande kapitalism med delvis roffarbeteende som ger huvudförklaringen till varför en del länder spenderar så lite på de som har det sämst?

Kina, Nigeria och ekonomisk statistik (14 april)

I övermorgon kommer världens folkrikaste land och näststörsta ekonomi Kina att publicera BNP-utvecklingen för årets första kvartal endast knappt tre veckor efter det timat haver. Dessutom kommer siffran aldrig att revideras. SCB publicerar motsvarande siffra för den svenska ekonomin först 30 maj och den lär komma att revideras ett antal gånger. Möjligen är Kinas snabba ansats optimal för Kina, men metoden pekar på att osäkerheten rimligen är betydande. Ett annat drastiskt exempel på hur skakig den ekonomiska statistiken kan vara kom i förra veckan. Då meddelade Nigeria att landet i själva verket var 89% större än vad som tidigare uppgivits! Anledningen är helt förståelig då den gamla uppgiften byggde på situationen för 25 år sedan. Mycket har hänt sedan dess fram för allt en snabbt växande tjänstesektor. Revideringen innebär att Nigeria passerade Sydafrika. Afrikas folkrikaste land med 170 miljoner invånare är också kontinentens största ekonomi. Fortfarande är landet fattigt. I faktiska USA-dollar är den uppreviderade nigerianska ekonomin något mindre än den svenska. Köpkraftsjusterat är Nigeria klart större.

Är verkligen kon på isen? (11 april)

Regeringen och oppositionen träter om de offentliga finanserna. Regeringen varnar att nu måste åtgärder sättas in för att det ska bli bra framåt slutet av decenniet. Oppositionens brösttoner kan nästan tolkas som att konungariket redan närmast är i konkurs. Låt oss lyfta blicken och ge lite perspektiv på den svenska situationen. Internationella Valutafonden (IMF) kom häromdagen med en ny ”World Economic Outlook”. Där tas uppgifter fram för alla medlemsländer. Den svenska offentliga sektorns budgetunderskott motsvarar i år -1,3% av BNP enligt IMF. Bara ett fåtal länder kan redovisa ett så begränsat underskott. Den svenska offentliga sektorns bruttoskuld motsvarar i år knappt 40% av BNP enligt IMF. Motsvarande tal för gruppen ”advanced economies” är mer än dubbelt så illa, eller 107,1% av BNP! Allt är inte bra i Sverige, men ska fokus verkligen vara riktat på de offentliga finanserna? Det är knappast någon ko på isen! Borde inte kombinationen av snabb befolkningstillväxt och alltmer accentuerad befolkningskoncentration samt dagens ultralåga räntor leda till ökade lånefinansierade offentliga investeringar i infrastruktur och skola?

Hur räknar Riksbanken? (10 april

Deflation råder i Sverige i stort sett sedan slutet av 2012. Några månader under denna period nådde inflationen precis över nollstrecket. Förra månaden - i mars - var priserna hela 0,6% lägre än ett år tidigare enligt SCB idag. Räknat på samma sätt som Euroländerna (måttet kallas ”harmoniserat index för konsumentpriser” och förkortas HIKP) stannade deflationen vid -0,4%. Det är den värsta deflationen någonsin enligt detta mått mätt. Riksbanken missar således grovt sitt mål om 2% inflation. I själva verket är det så illa att Riksbanken har missat, missar och kommer att få fel om inflationen. Under perioden från 1999 och framåt – så länge som euron har funnits – är den svenska genomsnittliga inflationen 1,3% medan Euroområdets ECB faktiskt når sitt mål om 2%. För dagens situation måste Riksbanken få direkt underkänt! För framtiden finns självfallet en liten sannolikhet att det blir rätt. Men Riksbankens prognos att inflationen om två år skulle bli den högsta på drygt 20 år (bortsett från ett antal månader när oljepriset har skjutit i höjden) är klart anmärkningsvärd. Hur räknar dom egentligen vid Brunkebergstorg?

Mjukare Riksbank (9 april)

Idag publicerades Riksbankens penningpolitiska beslut där reporäntan hölls oförändrad på 0,75 % men med betydligt lägre räntebana än väntat. Den nya räntebanan når en lägsta reporänta på 0,65 % senare i år med en sannolikhet på 40 %. Detta är en mjukare signal än marknaden förväntat sig och en ny sänkning närmar sig med stormsteg, troligen vid nästa möte den 3 juli eller möjligen i början av september. Det är väldigt svårt att idag se att inflationen skall ta fart och överraska på uppsidan. Orosmolnet med hushållens skuldsättning finns kvar men Riksbanken riktar en uppmaning till andra politikområden att raska på med åtgärder för att hantera dessa risker. Efter två penningpolitiska möten med en enig direktion var åter reservanterna på plats. Karolina Ekholm och Martin Floden ville sänka nu till 0,50 % och hålla den nivån i cirka ett år innan första höjning. Om direktion återigen skall enas behövs en ny sänkning snarast.

Maud Ljungqvist, portföljförvaltare svenska räntor

Företagsaffärer del II –win-win? (8 april)

Den 6 mars uppmärksammade vi här på bloggen buden på Scania och Cision, samt ryktena kring teleoperatören Tele2. Vi frågade oss om det möjligen var dags för den där vågen av företagsaffärer som spekulerats om till och från under ett par år nu? I slutet på förra veckan fick vi ett (förvisso avvisat) bud på läkemedelsbolaget Meda, medan kontanthanteringsbolaget Loomis la ett bud på en schweizisk branschkollega. Igår annonserade industrikoncernen Alfa Laval att de bjuder på ett norskt pumpteknologibolag. Blickar vi utanför Sveriges gränser har brittiska Weir visat intresse för finska Metso, Rolls Royce talat med Wärtsilä, Holcim och Lafarge kommit överens om att bilda världens största cementföretag och i Frankrike är teleoperatören SFR på väg att köpas upp. Merparten av dessa exempel är bara ett par veckor gamla. ’Krusningen på vattenytan’ vi talade om för en månad sedan börjar nog se lite lik en våg ut i alla fall… OCH – värt att notera – det är inte bara de uppköpta bolagens ägare som blir belönade. I många fall förefaller aktiemarknaden starkt applådera även de förvärvande bolagen!! Är det det man kallar ’win-win’?

Ylwa Häggström, förvaltare DNB Sverigefond

Lattetrenden håller i sig! (4 april)

Idag publicerade SCB en hel del svensk statistik från februari. Allt var klart positivt. Industriproduktionen och orderna steg en hel del. Sannolikt var det inte en engångshändelse. Inköpschefernas enkät (PMI) för mars signalerade nämligen att uppgången fortsätter åtminstone i närtid. Ännu bättre siffror redovisas för den inhemskt orienterade restaurangbranschen. I kommentarerna beskrivs utvecklingen som ”urstark” och ”extremt stark”. Endast snabbmatsrestauranger visar på lätt fallande volymer. Kaféer utvecklas allra bäst. I februari i år var kaféernas omsättning hela 11,5% högre än samma månad ifjol och nästan allt var volymökning. Siffrorna pekar på att hamburgare och latte är substitut eller om inte maten så lokalerna. Sedan en tid tillbaka dominerar verkligen kafétrenden. Det syns inte minst i Stockholm nu när vårsolen kommit fram. Själv föredrar jag antingen bryggkaffe hemma eller espresso på kafé.

Fossila allmosor till svenska företag (7 april)

Klimatrapporten som kom förra veckan målar upp ett skräckscenario om vi fortsätter bränna fossila bränslen. I Sverige är vi aldrig sena att påpeka att vi svenskar varit duktiga på att minska våra koldioxidutsläpp. Till viss del är det sant, till viss del beror det på att produktion flyttats utomlands och vi har låtit andra länder ta utsläppen på sina klimatbalansräkningar. En sak som vi inte kan vara stolta över är de subventioner i form av skattelättnader vi i Sverige ger till företag som bränner fossila bränslen. En OECD-rapport visar att räknat per capita subventionerar Sverige fossila bränslen mer än något annat OECD-land. Dubbelt så mycket som Norge, sju gånger mer än USA och hundra gånger mer än Japan. Några av de skattelättnader Sverige ger till företag; inrikesflyget slipper betala energi- och koldioxidskatt, jordbrukssektorn får skatterabatter på koldioxidskatten, diesellok är undantagna från energi- och koldioxidskatt och så vidare. Att ta bort dessa skattelättnader skulle vara ett enkelt steg för att skynda på omställningen till ett mer hållbart samhälle.

Pär Löfving, hållbarhetsanalytiker

Cirkus på TeliaSoneras årsstämma (3 april)

Igår deltog jag på TeliaSoneras årsstämma på Cirkus, och som de flesta redan sett i media bjöds det på stor dramatik. En unison stämma (94%) röstade mot att ge f.d. VD Lars Nyberg ansvarsfrihet. Statssekreterare Erik Thedéen riktade skarp kritik mot revisorerna på PWC som reviderat TeliaSoneras verksamhet de senaste tio åren. Staten fick i sin tur kritik av mindre ägare som tycker att staten som största ägare i bolaget kunde haft betydligt bättre inblick i företagets verksamhet. Trots detta bjöd styrelseordförande Marie Ehrling och VD Johan Dennelind på starka anföranden där de kunde visa på en rad konkreta åtgärder som tagits över hela organisationen. Ett orosmoln är givetvis den utredning som görs av advokatfirman Norton Rose Fulbright och som enligt Ehrling pekar på bristande kontroll och affärsetik i relation till en rad transaktioner och affärspartners i ett flertal länder. Slutligen fick Dennelind fram några ord om den branschomställning som telekomsektorn står inför - kartan ritas om och det finns inga givna vinnare!

Josefine Ekros Roth, hållbarhetsanalytiker

Berg-och-dalbana (2 april)

Aktiekursernas rörelser från dag till dag kan ofta bäst beskrivas som ”a random walk down Wall Street”. För utvecklingen på medel och lång sikt blir i alla fall osäkerheten mindre enligt exempelvis analysen från förra årets ”nobelpristagare” Robert Shiller. Kurssvängningarna kan dock vara synnerligen kraftiga när alla samtidigt antingen vill ut eller in – sälja eller köpa. Tillväxtländernas aktiekurser har från den globala finanskrisens dagar beskrivit en veritabel berg-och-dalbana. Från toppen före krisen rasade kurserna som mest med 2/3. Sedan följde under drygt två år en uppgång på 165%. Det skalv till rejält ifjol i samband med Feds första diskussion att skära ner på sina obligationsstödköp. I år har bland annat Ukrainas situation spökat. Alltnog den senaste rörelsen är en tvär vändning uppåt. På bara några veckor har tillväxtländernas aktiemarknader stigit med 7% (i USD). Det är tidigt i förhållande till sannolik konjunkturutveckling, men kan fortsätta i alla fall utifrån tillväxtmarknadernas låga värdering. Avslutningsvis måste dock påminnas om att historisk avkastning är ingen garanti för det som komma ska!

Extremerna Sverige och Kina (1 april)

Rubriken är inget aprilskämt. Det följer av dagens publicering av ett drygt tiotal länders industrienkäter (PMI/ISM) för mars. Bland de stora var optimismordningen Storbritannien, USA och Euroområdet. Kärnan inom Euroområdet har något försvagats med lätt fallande värden för Tyskland och Nederländerna. Frankrike har förbättrats allra mest, vilket det regerande Socialistpartiet således inte hade någon större glädje av vid lokalvalen i helgen, men kanske den nye premiärministern Valls får starta med en viss medvind i ryggen. Också de periferi länderna som Italien och speciellt Irland visade klar optimism. I botten ligger Kina! Enkäten föll och signalerade för tredje månaden i rad direkt tillbakagång. I toppen hamnade faktiskt Sverige! Signalvärdet är något osäkert då Konjunkturinstitutet i förra veckans publikation visade att deras indikator för industrin faktiskt försvagades.

Se även: Mars 2014
Kontakta DNB Fonder
08-473 44 50

Riskinformation

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Ytterligare information finns i fondens faktablad, informationsbroschyr, halvårsredogörelse och årsberättelse som finns i Kurslistan eller som kan beställas kostnadsfritt från DNB Bank ASA, filial Sverige.